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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/04/2011 |
Data da última atualização: |
12/07/2011 |
Autoria: |
MARTELLETO, L. A. P.; IDE, C. D. |
Afiliação: |
Luiz Aurelio Peres Martelleto, PESAGRO-RIO; Carlos David Ide, PESAGRO-RIO. |
Título: |
Pinha: informações básicas. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Niterói: PESAGRO-RIO, 2008. |
Páginas: |
26 p. |
Série: |
(PESAGRO-RIO. Informe técnico, 41). |
ISSN: |
0101-3769 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A fruta-do- conde (Annona squamosa L.) é conhecida por diferentes denominações: Pinha ( na Bahia, Pernambuco, Paraiba, Alagoas e , também, no Rio de Janeiro. por influência de emigrantes dos outros estados citados); Ata ( no Pará, Maranhão, Ceará, e África portuguesa); fruta - do - conde ( no Rio de Janeiro e estados Sul e Sudeste); Ata del Brasil ( na Espanha); Pomme-cannele e Attier ( na França ) e Sugar-apple(nos paises de Língua inglesa). |
Palavras-Chave: |
Fruta-de-conde; Fruta-do- conde; Pine cone; Pinha; Trato cultural. |
Thesagro: |
Annona Squamosa; Colheita; Comercialização; Embalagem; Fruta do Conde; Fruta Tropical. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01173nam a2200289 a 4500 001 1895601 005 2011-07-12 008 2008 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0101-3769 100 1 $aMARTELLETO, L. A. P. 245 $aPinha$binformações básicas. 260 $aNiterói: PESAGRO-RIO$c2008 300 $a26 p. 490 $a(PESAGRO-RIO. Informe técnico, 41). 520 $aA fruta-do- conde (Annona squamosa L.) é conhecida por diferentes denominações: Pinha ( na Bahia, Pernambuco, Paraiba, Alagoas e , também, no Rio de Janeiro. por influência de emigrantes dos outros estados citados); Ata ( no Pará, Maranhão, Ceará, e África portuguesa); fruta - do - conde ( no Rio de Janeiro e estados Sul e Sudeste); Ata del Brasil ( na Espanha); Pomme-cannele e Attier ( na França ) e Sugar-apple(nos paises de Língua inglesa). 650 $aAnnona Squamosa 650 $aColheita 650 $aComercialização 650 $aEmbalagem 650 $aFruta do Conde 650 $aFruta Tropical 653 $aFruta-de-conde 653 $aFruta-do- conde 653 $aPine cone 653 $aPinha 653 $aTrato cultural 700 1 $aIDE, C. D.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
30/01/2018 |
Data da última atualização: |
28/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TORRES JÚNIOR, C. V.; ARAUJO, K. E. C.; ALVES, L. S.; SOUZA, S. R. de; SANTOS, L. A.; SANTA-CATARINA, C.; SILVA, K. da; PEREIRA, G. M. D.; XAVIER, G. R.; ZILLI, J. E. |
Afiliação: |
CARLOS VERGARA TORRES JUNIOR, UFRRJ; KARLA EMANUELLE CAMPOS ARAUJO, UFRRJ; LUIZIENE SOARES ALVES, UFRRJ; SÔNIA REGINA DE SOUZA, UFRRJ; LEANDRO AZEVEDO SANTOS, UFRRJ; CLAUDETE SANTA-CATARINA, UENF; KRISLE DA SILVA, CNPF; GILMARA MARIA DUARTE PEREIRA, UFRR; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB. |
Título: |
Contribution of dark septate fungi to the nutrient uptake and growth of rice plants |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Microbiology, Environmental Microbiology, v. 49, n. 1, p. 67-78, jan./mar. 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.bjm.2017.04.010 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of dark septate fungi (DSE) to promote plant growth can be beneficial to agriculture, and these organisms are important allies in the search for sustainable agriculture practices. This study investigates the contribution of dark septate fungi to the absorption of nutrients by rice plants and their ensuing growth. Four dark septate fungi isolates that were identified by Internal transcribed spacer phylogeny were inoculated in rice seeds (Cv. Piauí). The resulting root colonization was estimated and the kinetic parameters Vmax and Km were calculated from the nitrate contents of the nutrient solution. The macronutrient levels in the shoots, and the NO3?-N, NH4+-N, free amino-N and soluble sugars in the roots, sheathes and leaves were measured. The rice roots were significantly colonized by all of the fungi, but in particular, isolate A103 increased the fresh and dry biomass of the shoots and the number of tillers per plant, amino-N, and soluble sugars as well as the N, P, K, Mg and S contents in comparison with the control treatment. When inoculated with isolates A103 and A101, the plants presented lower Km values, indicating affinity increases for NO3?-N absorption. Therefore, the A103 Pleosporales fungus presented the highest potential for the promotion of rice plant growth, increasing the tillering and nutrients uptake, especially N (due to an enhanced affinity for N uptake) and P. |
Palavras-Chave: |
Colonization; Oryza sativa L. |
Thesaurus NAL: |
tillering. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02282naa a2200277 a 4500 001 2086741 005 2023-08-28 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.bjm.2017.04.010$2DOI 100 1 $aTORRES JÚNIOR, C. V. 245 $aContribution of dark septate fungi to the nutrient uptake and growth of rice plants$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe use of dark septate fungi (DSE) to promote plant growth can be beneficial to agriculture, and these organisms are important allies in the search for sustainable agriculture practices. This study investigates the contribution of dark septate fungi to the absorption of nutrients by rice plants and their ensuing growth. Four dark septate fungi isolates that were identified by Internal transcribed spacer phylogeny were inoculated in rice seeds (Cv. Piauí). The resulting root colonization was estimated and the kinetic parameters Vmax and Km were calculated from the nitrate contents of the nutrient solution. The macronutrient levels in the shoots, and the NO3?-N, NH4+-N, free amino-N and soluble sugars in the roots, sheathes and leaves were measured. The rice roots were significantly colonized by all of the fungi, but in particular, isolate A103 increased the fresh and dry biomass of the shoots and the number of tillers per plant, amino-N, and soluble sugars as well as the N, P, K, Mg and S contents in comparison with the control treatment. When inoculated with isolates A103 and A101, the plants presented lower Km values, indicating affinity increases for NO3?-N absorption. Therefore, the A103 Pleosporales fungus presented the highest potential for the promotion of rice plant growth, increasing the tillering and nutrients uptake, especially N (due to an enhanced affinity for N uptake) and P. 650 $atillering 653 $aColonization 653 $aOryza sativa L 700 1 $aARAUJO, K. E. C. 700 1 $aALVES, L. S. 700 1 $aSOUZA, S. R. de 700 1 $aSANTOS, L. A. 700 1 $aSANTA-CATARINA, C. 700 1 $aSILVA, K. da 700 1 $aPEREIRA, G. M. D. 700 1 $aXAVIER, G. R. 700 1 $aZILLI, J. E. 773 $tBrazilian Journal of Microbiology, Environmental Microbiology$gv. 49, n. 1, p. 67-78, jan./mar. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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